Mikor elmegyünk egy fodrászhoz, gyakran konkrét elképzelésünk van arról, milyen frizurát szeretnénk magunknak. Néha még az is előfordul, hogy az, ami a képzeletünkben él, azt éppen egy sztár hajkoronájáról szeretnénk lemásolni. De mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes kikérni fodrászunk tanácsát, mert lehet, hogy az, amit elképzeltünk, a mi arcformánkhoz nem éppen a legmegfelelőbb. Lássuk, miről is beszélek:

Kerek arcforma

Első sorban mindenféleképpen a hosszú hajat ajánlom, legalább vállig érőt. Előnyös, ha oldalra fésült és látszik a homlok. Ha mindenféleképpen rövid hajat szeretnél, legyen akkor féloldalas és tépett. Semmiféleképpen nem ajánlom a frufrut és a nagyon göndör hajat, valamint az olyan frizurákat sem, amelyek igénylik azt, hogy az arcnál sok haj legyen, mert ezek mind tömörítik és szélesítik az arcot.

Jó példa Kirsten Dunst, vagy éppen Adele, akiknek kerek arcukhoz mindig tökéletes frizurát alkotnak a fodrászaik.

Adele, kerek     Kirsten Dunst kerek

Ovális arcforma

Szerencséd van! Mindegy, hogy göndör, vagy egyenes, hosszú, vagy rövid, hogy középen, vagy oldalt választod el, esetleg frufrud van, vagy éppen nincs. Egyetlen dologra ügyelj! Sose válassz olyan frizurát, aminél a fejtetőn rövid a haj, ugyanis ez feleslegesen megnyújtja az arcod.

Hogy kik a példáim? Nem mások, mint Jessica Alba és Salma Hayek.

Jessica Alba, ovális     salma hayek ovális

Hosszúkás arcforma

A cél az, hogy az arcot kicsit kisebbé, kerekebbé varázsoljuk, ezért érdemes frufrut csináltatni, mert az rövidíti az arc hosszát. Olyan frizurát ajánlok, ami lépcsőzetes, így az arc mentén nő a haj mennyisége és ez kerekded hatást idéz elő. A göndör haj itt is ideális lehet.

Liv Tyler, és  Jennifer Anniston a hosszúkás arcformájú nők táborát erősítik, de a frizurájuk mindig tökéletes.

Liv Tyler hosszúkás     Jenifer Anniston hosszúkás

Szögletes arcforma

Ezeknek a típusú nőknek jól áll a félhosszú, lépcsőzetesen levágott haj, ami optikailag keskenyíti a homlokot. Jó lehet ebben az esetben is a frufru, de csak tépett változatban. Tipp: Semmiféleképpen se szárítsd a hajad kifelé, és ne vágasd túl rövidre, mert ezek mind kiemelik az arc szögletességét.

Példám erre a gyönyörű színésznő, Angelina Jolie és a híres szállodalánc tulajdonosának lánya, Paris Hilton.

Angelina Jolie szögletes     paris hilton szögletes

Háromszög alakú arcforma

Ebben az esetben az a cél, hogy eltereljük a keskeny állról a figyelmet és az arc többi részére hívjuk fel azt. Olyan hajat ajánlok, amelynél a fejtetőn dúsabb a haj, lefelé haladva, pedig egyre lágyabb. Az oldalválaszték ennél az arctípusnál szinte elengedhetetlen és semmiféleképpen nem ajánlott a túl rövid haj, mivel az elvonja a figyelmet a homlokról és az arccsontról.

Jennifer Love Hewitt és Drew Berrymore tökéletes példája ennek az arcformának.

jennifer love hewitt háromszög     1467-drew-barrymore háromszög

Szív alakú az arcforma

Ehhez a típushoz a szemöldökig érő, vagy oldalra fésült frufrut ajánlom. Legyen a haj hosszú, vagy középhosszú, de mindenféleképpen áll alá érjen, hogy elvonja a figyelmet a keskeny állról. Ebben az esetben a haj kifelé szárítása is célszerű, mert ezzel is csodás hatást érhetünk el.

Szív alakú arca van Reese Witherspoonnak és Michelle Pfeiffernek.

Reese Witherspoon szív     Michelle Pfeiffer szív